6 yleistä, virheellistä käsitystä mindfulness-harjoittelusta

mindfulness mindfulness-harjoittelu mitä on mindfulness Jul 30, 2022

Mindfulness-harjoitteluun liittyy monia virheellisiä käsityksiä. Käsitykset voivat liittyä niin itse harjoitukseen, sen tekniikkaan kuin mindfulnessin tarkoitukseen ja historiaan. Virheelliset käsitykset voivat pahimmillaan estää kokeilemasta mindfulnessia tai antaa väärän käsityksen harjoittelun tavoitteista. Esittelen tässä kuusi yleistä käsitystä mindfulnessista, jotka eivät pidä paikkaansa. 

1. Mieleni harhailee, harjoitus on epäonnistunut

Tämä on varmasti yksi yleisimmistä virheellisistä käsityksistä koskien meditaatiota ja mindfulness-harjoittelua. Sanon usein, että mielen työtä on harhailla. Joka kerta kun mielesi harhailee, se tekee sitä, mihin se on tarkoitettu. Mieli analysoi, jäsentelee ja tekee päätelmiä. Harjoitusten avulla ei ole tarkoitus lakata ajattelemasta tai tyhjentää mieltä kaikista ajatuksista tai tunteista. 

Ennemmin voisi sanoa, että joka kerta, kun huomaat mielesi harhailevan harjoituksen aikana ja sen jälkeen palautat huomion siihen, mitä sinun oli tarkoitus havainnoida, onnistut harjoituksessa. Voit siis onnistua jopa satoja kertoja harjoituksen aikana, kun huomaat mielesi lähteneen omille teilleen ja joka kerta palautat huomiosi lempeästi takaisin harjoitukseen.

2. Minun tulisi istua lootusasennossa lattialla harjoituksen ajan

Ei tarvitse. Tietoisen läsnäolon harjoituksia voi tehdä itselle sopivalta tuntuvassa asennossa, jossa olo on vakaa, mutta valpas. On hyvä löytää asento, jossa selkä on suorana ja jossa lihakset eivät jännity liikaa asennon ylläpitämiseksi. Monelle sopii tämän vuoksi paremmin harjoittelu tuolilla istuen. 

Jos kuitenkin lootusasento tai lattialla istuminen tuntuu itselle sopivalta, harjoituksen voi tehdä myös niin. Apuna voi halutessaan käyttää esimerkiksi meditaatiotyynyä, joka tekee pidempiaikaisesta istumisesta mukavampaa. Harjoituksia tehdään myös muun muassa selinmakuulla ja liikkeessä, ei pelkästään istuen.

3. Harjoituksen tulee kestää pitkään, jotta siitä on hyötyä

Harjoituksen pituus ei ole itseisarvo, tärkeämpää on tehdä harjoituksia säännöllisesti. Joka kerta, kun kiinnität huomiosi edes muutamaksi sekunniksi tietoisesti siihen, mitä olet tekemässä tai mitä ajattelet, edistää hyvinvointiasi. Jo viisi minuuttia päivittäin on alussa hyvä määrä harjoittelua. Pikkuhiljaa pystyt pidentämään harjoituksen kestoa ja itseasiassa haluat tehdä pidempiä harjoituksia, kun huomaat niiden positiivisen vaikutuksen.

4. Harjoitus tulisi tehdä hiljaisuudessa ja yksin

Harjoituksia on hyvä tehdä myös hiljaisuudessa ja yksin, mutta muitakin tapoja tehdä harjoituksia on. Esimerkiksi epämuodolliset harjoitukset soveltuvat hyvin tehtäväksi myös silloin, kun ympärillä on muita. Harjoittelu ei näy päällepäin, joten sitä voi hyvin tehdä vaikka kassajonossa tai lenkkeillessä. 

Harvalla meistä on mahdollisuutta vetäytyä omaan meditaatiohuoneeseen harjoittelemaan päivittäin rauhassa, joten harjoituksia on hyvä tehdä myös muissakin olosuhteissa. On hyödyllistä kuitenkin löytää itselle sopiva, rauhallinen paikka omasta kodista, jossa harjoitella. Näin opetat mieltäsi ja kehoasi yhdistämään kyseisen paikan mindfulness-harjoitteluun ja harjoitukseen asettautuminen helpottuu.

5. Mindfulness on uskonnollista

On totta, että mindfulnessin juuret ovat vuosisatoja vanhassa buddhalaisessa meditaatioperinteessä. Uskonnolliset merkitykset on kuitenkin länsimaissa irroitettu harjoituksista ja ne ovat ennen kaikkea tietoisen läsnäolon harjoituksia niin keholle kuin mielelle. Harjoittelu ei edellytä uskonnollisuutta tai mitään tiettyä vakaumusta ja myös siitä syystä se sopii kaikille.

 6. Mindfulness on rentoutumista ja mielen tyhjentämistä

Mindfulnessin päämääränä ei ole rentouttaa tai tyhjentää mieltä. Tietoinen läsnäolo on lempeää havainnointia ja tarkkailua, joten se on omalla tavallaan hyvinkin aktiivista toimintaa. Mindfulness-harjoitukset myös aktivoivat parasympaattista hermostoa, joka edesauttaa palautumista ja muun muassa laskee sykettä. Siksi olo on monesti rentoutuneempi ja mieli rauhallisempi harjoituksen jälkeen. Jos näin ei ole, niin harjoitus ei ole millään tavalla epäonnistunut.

 

Haluatko kokea mindfulness-harjoitusten tehon itse? Liittymällä sisäpiiriini saat maksutta sähköpostiisi kolme lyhyttä harjoitusäänitettä, jotka voit tehdä omaan tahtiisi, kun sinulle parhaiten sopii. Saat harjoitukset käyttöösi maksutta täältä.