10 tapaa, jolla mielesi vääristelee ajatuksiasi ja lisää ahdistustasi
Sep 14, 2023
Oletko joskus ihmetellyt jälkikäteen, miksi ihmeessä tulkitsit jonkin tilanteen tietyllä tavalla? Tai miksi teit elämää isomman ongelman asiasta, joka olikin itseasiassa hyvin merkityksetön, kun mietit asiaa jälkikäteen? Tai miksi ylireagoit jossakin tilanteessa ja jälkikäteen ihmettelet, miksi kävi niin?
Jos tilanteet kuulostavat tutuilta, olet saattanut kohdata mielesi alitajunnassa asuvia kognitiivisia vääristymiä. Vaikka ne ovat vääristymiä tai vinoumia eli niiden kautta emme näe tilanteita ja asioita sellaisina kuin ne todellisuudessa ovat, niillä on kuitenkin hyvä tarkoitusperä. Niiden on tarkoitus säästää aivojemme resursseja selviytymisen kannalta oleellisempiin tehtäviin.
Ajattelun vinoumajoukot ovat aina valmiina
Nämä ajattelun vinoumat tulevat paikalle juoksujalkaa, kun ne havaitsevat tilanteen, joka muistuttaa jostain aiemmasta tilanteesta, jossa olet aikaisemmin ollut. “Heiheihei! Älä suotta käytä aikaa ja energiaa asian ratkaisemiseen. Meillä on täällä kirjattuna, mitä viimeksi kävi ja tässä on suora tulkinta- ja toimintaehdotus juuri tähän tilanteeseen. Näin pysyt turvassa.”.
Käymme tässä blogipostauksessa läpi 10 erilaista ajattelun vinoumaa, jotka vääristelevät ajatuksiasi alitajuisesti sekä kuinka haastamme ne, jotta pääsemme takaisin oman mielemme ohjaksiin.
- Yleistäminen
Yksittäisen tilanteen tai henkilön yleistäminen koskemaan kaikkia vastaavia tilanteita/henkilöitä.
- Mustavalkoinen ajattelu
Jokin asia voi olla ainoastaan hyvä tai paha, oikea tai väärä. Ei huomioida asioiden ja tilanteiden eri vivahteita.
- Suodattaminen
Pelkästään negatiiviseen tai positiiviseen keskittyminen. Positiivisen huomioiminen ja sen jälkeen sen kääntäminen negatiiviseksi. - Vähättely tai suurentelu
Positiivisten asioiden vähättely ja negatiivisten asioiden suurentelu. Tai toisin päin negatiivisten asioiden vähättely ja positiivisten asioiden suurentelu. - Syyttely tai uhriutuminen
Toisten syyttely omasta tilanteesta ja uhriutuminen. Kyvyttömyys ottaa vastuu omasta osuudesta tilanteissa. - Henkilökohtaistaminen
Asioiden ottaminen henkilökohtaisesti. Tunne, että kaikki toisten ihmisten teot ja sanat aina kohdistuvat sinuun. - Johtopäätöksiin hyppääminen
Toisten motiivien tietäminen ja ennustaminen ilman tosiasiallisia todisteita. - Leimaaminen
Toisten arvostelu ja leimaaminen esim. yksittäisen negatiivisen tilanteen tai teon vuoksi. - Tunteilla järkeily
Tunteiden pitäminen tosiasioina tai faktoina. - Joustamattomat säännöt
"Pitäisi" ja "täytyy"-säännöt, joista ei saa joustaa ja joita toisten on usein mahdotonta noudattaa.
Kyseenalaista ajatuksesi
Mitä vikaa näissä vääristymissä sitten on? Se, että hyvin usein ne lisäävät ahdistustamme ja henkistä pahaa oloamme. Koska ne vaikuttavat meihin usein alitajuisesti, ne saavat meidät toimimaan tavoilla ja sanomaan asioita, joita emme jälkikäteen ajateltuna olisi halunneet tehdä tai sanoa. Ne siis etäännyttävät meidät omasta itsestämme ja siitä, mitä haluamme olla. Emme ole enää oman mielemme ohjaksissa, vaan toimimme autopilotilla.
Ensimmäinen askel ahdistavien ja stressiä lisäävien ajatusten hallitsemiseksi on tulla tietoisiksi niistä. Tulla tietoiseksi siitä, että ajatukset ovat aina vain ajatuksia, eivät tosiasioita. Ja siitä, että on mahdollista ettet tässä hetkessä tulkitse tilannetta niin kuin se todellisuudessa on, vaan tulkintaasi vaikuttaa aiemmat samankaltaiset tilanteet ja kokemukset.
Haasta ja kysy oikeita kysymyksiä
Kun olet tullut tietoiseksi jostakin kognitiivisen vääristymän värittämästä ajatuksestasi, voit haastaa sen. Omien ajatusten haastaminen on siis täysin sallittua, niitä ei tarvitse sisäistää ja uskoa mukisematta.
Haastaminen tapahtuu esittämällä kysymyksiä, jotka paljastavat sinulle, sisältääkö ajatus jonkin edellä mainituista 10 vääristymästä. Kysymyksiä, joilla vääristynyt ajatus kyseenalaistetaan ovat esimerkiksi:
- Mitkä tosiasiat tukevat ajatustani ja mitkä ovat sitä vastaan?
- Olenko varma, että tämä on totta? Mistä tiedän sen olevan totta?
- Auttaako tämä ajatus minua vai pahentaako se olotilaani?
Lisää kysymyksiä ja tehtävän, jonka avulla muotoilet ahdistavan ja stressaavan ajatuksesi uudelleen löydät maksuttomasta työkirjastani “Näin haastat ahdistavat ajatuksesi…ja pääset takaisin oman mielesi ohjaksiin”. Voit ladata sen itsellesi täältä.
Kun haastat ahdistavan ajatuksesi ja muotoilet sen uudelleen vähemmän ahdistavaksi, huomaat, kuinka voit itse vaikuttaa ajatuksiisi. Sinun ei tarvitse olla niiden armoilla, vaan sinulla on keino hallita ahdistustasi.