Vapaaksi kärsimyksestä hyväksyvän läsnäolon avulla
Jul 20, 2023
Mielemme on ohjelmoitu vastustamaan kipua ja epämiellyttäviä tunteita. Ironista kyllä, nimenomaan vastustelu on se, mikä tuottaa kärsimyksemme eikä niinkään itse olosuhteet, tapahtuma tai tunteet.
Mitä hyväksyntä sitten tarkoittaa ja mitä tekemistä sillä on mindfulness-harjoittelun kanssa? Yksinkertainen määritelmä on, että hyväksyt tilanteen, tunteen tai ajatuksen. Et taistele sitä vastaan, mitä on, vaan hyväksyt tilanteen juuri sellaisena kuin se on.
Hyväksyvä läsnäolo osana mindfulness-harjoittelua tarkoittaa nykyhetken sallimista ja hyväksymistä juuri sellaisena kuin se on. Ilman että vastustamme tai tuomitsemme sen hetkisiä olosuhteita tai sisäistä kokemustamme, kuten tunteita, aistimuksia tai ajatuksia.
Ei se aina ole todellakaan helppoa. Varsinkaan silloin kun asiat eivät ole niin kuin haluaisimme niiden olevan. Hyväksynnän asenne on heittämällä yksi tehokkaimmista työkaluista, joita mindfulness-harjoittelun avulla voi saada, mutta se on myös yksi haastavimmista asioista oppia ja ottaa käytäntöön tosielämässä.
Löydät tästä postauksesta kolme tapaa, joiden avulla voit alkaa harjoitella hyväksyvää läsnäoloa omassa elämässäsi. Jatka siis lukemista!
Kärsimys syntyy nykyhetken vastustamisesta
Tunnetason kipu ja ahdistus syntyy lähes aina nykyhetken vastustuksesta. Kun emme hyväksy sitä, mitä on, kärsimme. Se, mitä on, on joka tapauksessa, hyväksyimme sitä tai emme. Tämä ei tarkoita, että luopuisimme toiveistamme tai tavoitteistamme. Se tarkoittaa, että päästämme irti omasta vaatimuksestamme, jonka mukaan elämän pitäisi olla erilaista kuin se todellisuudessa juuri tässä hetkessä on.
Eikö olekin melkoinen ajatus, että olet itse vastuussa omasta kärsimyksestäsi? Voit lopettaa sen koska tahansa, tulemalla tietoiseksi tästä hetkestä ja siitä, mitä on. Silloin olemme hyväksyvän läsnäolon ytimessä.
Kun vapaudumme vastustuksen taakasta, voimme olla läsnä tässä hetkessä, oli se sitten millainen tahansa. Otamme vastaan vaikeatkin tunteet, kuten surun ja ahdistuksen sellaisina kuin ne ovat. Näin ne pääsevät jatkamaan matkaansa sen jälkeen kun olemme huomioineet niiden viestin. Vastustus toimii tunteiden polttoaineena, jolloin tunteet vievät sinua eikä toisin päin. Hyväksymällä tunteet pääsemme takaisin oman mielemme ohjaksiin.
Vain muutos on pysyvää, joten harjoittele sen hyväksymistä
Hyväksyminen muistuttaa meitä lempeästi siitä, että vain muutos on pysyvää. Halusimme sitä tai emme, valitettavasti. Tämän asian hyväksyminen vapauttaa meidät monista kahleista ja kontrolloinnin tarpeesta.
Alla on kolme tapaa, joiden avulla voit harjoitella hyväksyvää tietoista läsnäoloa.
- Tarkkaile tuomitsematta: Tarkkaile tunteitasi, ajatuksiasi tai tuntemuksiasi ilman arvostelua ja vastustusta. Älä leimaa niitä hyviksi tai huonoiksi, vaan anna niiden olla sellaisia kuin ne ovat.
- Hyväksy jatkuva muutoksen tila: Huomaa, etteivät tunteesi, ajatuksesi tai kokemuksesi ole pysyviä, vaan nekin muuttuvat jatkuvasti. Anna niiden olla ja muuttua ilman vastustusta. Näin vähennät niiden vaikutusvaltaa sinuun.
- Ole itsesi paras ystävä: Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan kun sinulla on vaikeaa. Teet parhaasi niillä resursseilla, jotka sinulla on juuri nyt ja se riittää. Muista, että kaikilla on vaikeita tilanteita, joissa jaksamisen ja hyväksymisen rajoja koetellaan.
Mikä näistä on sellainen, jonka voit ottaa käytäntöön jo tänään? Mitä kohtaan tunnet siis vähiten vastustusta? Aloita siitä ja huomaa sen vaikutukset siihen, miten koet itsesi ja elämäsi olosuhteet.
Hyväksyvä läsnäolo vaatii rohkeutta
Kun lähdet pikkuhiljaa harjoittelemaan hyväksymisen asennetta, voit sen kautta saada sisäistä rauhaa, toivoa ja varmuutta myös silloin, kun elämä koettelee sinua. Hyväksyä se, mitä on, vaatii rohkeutta.
Muistathan, ettei se kuitenkaan tarkoita alistumista tai luopumista, vaan ainoastaan nykyhetken vastustamisesta luopumista. Hyväksymällä tämän hetken olosuhteet ja itsesi vapautat itsesi kärsimyksestä.