10 hyötyä, jotka voit saada säännöllisen mindfulness-harjoittelun avulla
Nov 03, 2022
Mindfulness-harjoitteluun pätee sama sääntö kuin monien uusien taitojen opetteluun. Tuloksia saadaan vain toistoilla ja säännöllisyydellä. Mindfulnessia on tutkittu paljon yli 50 vuoden ajan ja tieteellisen tutkimuksen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmenen aikana.
Uuden säväyksen tutkimukseen on tuonut mahdollisuus todentaa harjoittelun hyödyt aivojen kuvantamismenetelmillä. Meni nopeasti tunti jos toinenkin, kun aloin etsiä tutkimustuloksia eri lähteistä. Alle on koottu kymmenen hyötyä, jotka säännöllisen mindfulness-harjoittelun avulla voi saavuttaa:
- Vähentää stressiä
- Parantaa unenlaatua
- Vähentää ahdistusta tai masentuneisuutta
- Parantaa muistia ja keskittymiskykyä
- Parantaa terveyttä (mm. alentaa verenpainetta ja parantaa immuunipuolustusta)
- Lisää luovuutta
- Parantaa itsetuntemusta
- Parantaa tunnesäätelyä
- Parantaa resilienssiä eli psyykkistä joustavuutta ja selviytymistä eri tilanteissa
- Lisää onnellisuutta
Aika hienoja hyötyjä jokainen, eikö? Vaikka vain yksi kymmenestä toteutuisi, voisi sillä elämänlaatu parantua niin, ettet voi olla huomaamatta sitä. Mutta. Pidempiaikaisia tuloksia ei voi odottaa, jos tekee yhden harjoituksen tänään ja seuraavan kahden viikon päästä.
Mielen kuntosali
Hyötyjen saavuttamisessa mindfulness-harjoittelussa pätee siis samat lainalaisuudet kuin esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa. Onkin sanottu, että mindfulness on kuin mielen kuntosali. Jos käy salilla yhden kerran, on turhaa olla pettynyt siihen ettei laihtunut 5 kiloa tai saanut hyvin näkyviä lihaksia tai mitä ikinä harjoittelulla tavoitteleekaan.
Avain hyötyjen saamiseen mindfulness-harjoittelusta on säännöllisyys ja toistot. On parempi tehdä lyhyempi harjoitus useammin kuin pitkä harjoitus harvoin. Ainakin omalla kohdallani mindfulnessin harjoittamisessa ehdottomasti vaikein asia on ylläpitää säännöllistä harjoitusrytmiä. Erityisesti silloin harjoittelusta on vaikea pitää kiinni, kun sitä eniten tarvitsisi eli kun elämässä on stressiä ja paljon keskeneräisiä asioita.
Vaikka pidemmät harjoitukset säännöllisesti ovat suositeltuja ja niiden avulla saadaan tutkitusti enemmän hyötyjä, on kuitenkin aina parempi tehdä edes lyhyt harjoitus kuin olla tekemättä harjoitusta ollenkaan. Monet meistä ovat hyvin vaativia ja ankaria itselleen, joten mindfulness-harjoittelusta ei tarvitse tehdä listalle yhtä asiaa, jota täytyy suorittaa ja tehdä kello kaulassa. Kesti harjoituksesi sitten viisi sekuntia tai 50 minuuttia, jokainen tekemäsi harjoitus on asia, jonka avulla olet edistänyt omaa hyvinvointiasi, joten muista kiittää itseäsi siitä.
Usein aloitamme uuden harrastuksen tai projektin innostuneena, mutta jonkun ajan päästä mielenkiintomme hiipuu tai siirrymme jonkin uuden, kiinnostavamman asian pariin. Koska kiinnostun ja innostun helposti monestakin asiasta yhtä aikaa, olen keskeneräisten projektien mestari, mutta ehkä tämä voi olla sinullekin tuttua. Olen kuitenkin muuttanut asennettani sen suhteen, jos mindfulness-harjoitteluun tulee joskus tauko syystä tai toisesta. Ennen olisin soimannut ja ruoskinut itseäni laiskuudesta tai jostain toisesta syystä. Nykyään vain aloitan uudelleen. Ja uudelleen ja uudelleen. Älä käytä energiaa tekemättömien harjoitusten vatvomiseen tai itsesyytöksissä pyörimiseen (tiedän, helpommin sanottu kuin tehty!). Aloitat vain uudelleen hengitysharjoituksella, kehomeditaatiolla tai millä ikinä haluatkaan. Muista, että jokainen harjoitus on hyvinvointiteko, joka auttaa sinua paljon enemmän kuin menneiden epäonnistumisten vatvominen.
Epämuodolliset harjoitukset ovat hyvä tapa tuoda läsnäolon hetkiä arkeen myös silloin kun harjoitukseen asettuminen tuntuu vaikealta. Ne eivät katso tiettyä aikaa tai paikkaa, sinun tulee vain muistaa tehdä niitä esimerkiksi tietyssä valitsemassasi tilanteessa päivän aikana. Arkiset askareet ja vaikka kävely ovat mitä parhaimpia mindfulness-harjoitushetkiä. Näihin löydät vinkkejä aiemmasta postauksesta 5 arkista tilannetta, joissa tehdä mindfulness-harjoitus.
Jos haluat kuitenkin tehdä harjoituksen äänitteen avulla, kannattaa pitää jokin oma suosikkiharjoitus nopeasti saatavilla esimerkiksi puhelimen selaimessa tai ladattuna puhelimeen. Näin harjoitus ei jää tekemättä ainakaan siitä syystä, että valmisteluihin kuluu liikaa aikaa. Saat halutessasi maksutta käyttöösi kolme mindfulness-harjoitusta, jotka voit tehdä silloin kun sinulle parhaiten sopii liittymällä sisäpiiriini.
Ps. Jos kärsit masennuksesta tai muista mielenterveyden häiriöistä, keskustelethan tarvittaessa terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa, onko säännöllinen harjoittelu tässä kohtaa hyvä aloittaa. Joskus akuutissa tilanteessa tai elämän kriisitilanteessa on parempi antaa tilanteen tasaantua ja aloittaa harjoittelu myöhemmin.