5 arkista tilannetta, joihin voit lisätä tietoista läsnäoloa

mindfulness mindfulness harjoitus mindfulness-harjoittelu tietoinen läsnäolo tietoisuustaidot Oct 17, 2022

Mindulness-harjoittelussa harjoitustyypit voidaan jakaa karkeasti muodollisiin ja epämuodollisiin harjoituksiin. Muodollisella harjoituksella tarkoitetaan esimerkiksi äänitteen avulla tehtävää harjoitusta, jossa edetään tietyn rakenteen ja ohjeistuksen mukaisesti. Esimerkiksi kehomeditaatio ja istumameditaatio ovat yleisiä muodollisia harjoitteita.

Epämuodollisilla harjoituksilla tarkoitetaan huomion kiinnittämistä siihen, mitä juuri sillä hetkellä ollaan tekemässä. Niitä voikin tehdä periaatteessa missä ja milloin vain juuri sen aikaa kuin siinä hetkessä on mahdollista. Kätevää ja ekologista ajankäyttöä samalla tietoisuutta lisäten. Tosielämän win-win-tilanne. Alle on koottu vinkiksi viisi arkista tilannetta, joihin voit lisätä tietoista läsnäoloa.

  1. Käsienpesu
    Miltä vesi tuntuu käsien iholla? Entä saippuointi, kun teet sen keskittyen? Miltä käsien huuhtelu veden alla tuntuu? Entä veden lämpötila? Kaksi kärpästä yhdellä iskulla - tietoisen läsnäolon hetki sekä varmasti puhtaammat kädet.

  2. Kahvin tai teen juonti
    Montako kertaa olet havahtunut siihen, että et edes muista juoneesi iltapäiväkahviasi tai se löytyy koskemattomana työpöydän reunalta päivän päätteeksi? Kokeile juoda kupillinen kuumaa tietoisesti nautiskellen, samalla tietoisuustaitoja kehittäen. Miltä juoma tuoksuu? Mitä voit aistia sen lämpötilasta? Miltä ensimmäinen hörppäys tuntuu suussa, mitä voit aistia mausta tai miltä tuntuu, kun nielaiset? Jos et malta juoda koko kupillista tällä tavalla keskittyen, edistät tietoisen läsnäolon taitojasi jo muutamalla ensimmäisellä kulauksella.

  3. Tiskaaminen 
    Arkiseen askareeseen uusi lähestymistapa. Tunnustele miltä lasi tms. tuntuu kädessäsi (muoto, koko, materiaali). Entä tiskiharja? Miltä tiskaaminen kuulostaa ja miten liikutat käsiäsi? Jos käytät vain astianpesukonetta, voit myös tyhjentää tai täyttää astianpesukoneen tietoisesti.

  4. Kävely
    Kuvittele, että olisit ottamassa jälleen ensiaskeleitasi. Miten aloitat askeleen ottamisen, miten jalkapohja osuu alustaa vasten? Miten kehosi asento muuttuu kävelyn eri vaiheissa ja mitkä lihakset aktivoituvat? Tuntuuko askeleen ottaminen erilaiselta oikealla ja vasemmalla jalalla? Muutaman metrin tilan kävely edes takaisin omassa olohuoneessa riittää vallan mainiosti, jos et halua uteliaita katseita kanssakulkijoilta ulkona.

  5. Jonottaminen 
    Ei enää turhautumista jonottamiseen, kun hyödynnät sen mindfulness-harjoituksen tekemiseen. Voit esimerkiksi kiinnittää huomiosi hengityksen eri vaiheisiin ja niihin liittyviin tuntemuksiin tai keskittyä kehon eri osien tuntemuksiin aina varpaista päälaelle. Kannattaa kuitenkin pysyä sen verran tietoisena myös ympäristöstä, että huomaat, kun jono liikkuu.

Kokeile jotakin seuraavista esimerkiksi päivittäin viikon ajan ja vaihda toiseen epämuodolliseen harjoitukseen seuraavaksi viikoksi. Löydät varmasti jotakin uutta arjestasi, johon et vain ollut aiemmin kiinnittänyt huomiota! Hienointa mielestäni näissä harjoituksissa on, että niiden avulla voi missä ja milloin vain antaa mielelle lepohetken, joka edistää myös palautumista.

Ps. Ehkä mietit mielessäsi, miksi syömistä ei ollut mainittu tässä lainkaan. Siitä syystä, että se on niin hyvä tietoisuusharjoitus, että ansaitsee ikioman blogipostauksen myöhemmin!