Miksi vatvomme ja mitä voimme tehdä sen pysäyttämiseksi
Feb 05, 2023
Mitä enemmän vatvot menneitä tapahtumia tai virheitäsi, sitä helpommin pystyt ne palauttamaan mieleesi jatkossa. Ja mitä enemmän vatvot, sitä huonommaksi tunnet olosi. Kuulostaako tutulta? Käyn tässä tekstissä läpi, kuinka voit hillitä vatvomista muuten kuin yrittämällä lopettaa ajattelemisen kokonaan (jossa tuskin kukaan on edes onnistunut).
Vatvominen on tyypillinen piirre esimerkiksi masennuksessa. Mieli pyörittää yhtä ajatusta yhä uudelleen ja uudelleen kuin ajaisit autolla liikenneympyrässä. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus valita, mistä liittymästä poistut ympyrästä. Ajatus on vain ajatus etkä sinä ole yhtä kuin ajatuksesi.
Miksi ihmeessä vatvomme?
Myös vatvomisella on kuitenkin positiivinen aie. Vatvomisen tarkoitus on pitää sinut turvassa ja suojella uusilta pettymyksiltä sekä etsiä ratkaisua sellaiseen mielen palapeliin, joka ei ole mielen keinoin ratkaistavissa. Kerta toisensa jälkeen sama ongelma, mutta ei ratkaisua. Kun mietit asiaa, milloin menneiden virheiden tai epäonnistumisten vatvominen kuitenkaan on helpottanut olotilaasi? Onko kuitenkin niin, että se on estänyt sinua
- tekemästä asioita, jotka olisivat vieneet sinua eteenpäin?
- saavuttamaan unelmiasi?
- elämästä parempaa elämää?
Jos edellä mainittu kuulostaa tutulta, jatka lukemista. Käydään seuraavaksi läpi, mitä voit jatkossa tehdä toisin, kun vatvominen uhkaa jäädä päälle.
Riko staattinen tila
Kun vatvominen on päässyt kunnolla vauhtiin ja siitä väistämättä seuraava paha olo on kasvanut, vatvomista on vaikea lopettaa vain ajatuksen voimalla. Olet omien pelastautumisyritystesi uhri, kun yrität mielen tasolla ratkaista ongelmaa, joka on ylipäätään olemassa vain mielessäsi.
Siksi on tärkeää konkreettisesti tehdä jotain muuta. Riko staattinen tila, nouse ylös ja lähde ulos kävelylle. Tee 20 haarahyppyä. Tai nosta käsi ylös ja sano ääneen "STOP!" ja muuta asentoa. Usein mielen jäädessä jumiin vatvomiseen, paras ja nopein keino vapautua siitä, on fyysinen muutos.
Tee jotain muuta kuin kuuntelet mielesi höpinöitä
Mieli kuvittelee, että kun vain tarpeeksi kauan annamme sen pyörittää jotain tiettyä ajatusta, se löytää siihen ratkaisun, joka helpottaa oloamme. Asia ei ole näin, mutta mieli on sinnikäs ja vaatimalla vaatii, että se saa ratkaista ongelman, koska sehän on mielen työtä.
Kokeillaan siitä huolimatta seuraavalla kerralla muuttaa tuttua kaavaa. Kuunnellaan mielen vatvomista vain hetki, kerrotaan, että kiitos huomiosta, mutta aion silti tehdä jotakin muuta tällä kertaa. Emme siis sulje mielen huolia pois, mutta päätämme itse, kuinka kauan niitä kuuntelemme ja kuinka kauan annamme niiden vaikuttaa tekemiseemme.
Staattisen tilan rikkomisen lisäksi voit tehdä jotakin muuta, mikä saa sinut hyvälle mielelle, nauramaan tai toiveikkaaksi. Voit esimerkiksi
- kuunnella musiikkia, johon liittyy iloisia muistoja tai tunteita (ei mitään masennussoittolistaa tähän),
- kuunneella podcastia, joka innostaa sinua,
- lukea kirjaa tai katsoa TV-sarjaa, joka saa sinut iloiseksi tai saa sinut nauramaan tai
- soittaa luotettavalle ystävälle.
Kokeile, mikä sinulle yllä olevista on kaikista luonnollisinta ja helpointa. Sitoudu sen jälkeen käyttämään sitä vatvomisen pysäyttämiseen seuraavalla kerralla.
Tee varautumissuunnitelma etukäteen
Kun vatvomme jotakin elämämme surkeinta hetkeämme, mieli pistää vastaan, kun yritämme lopettaa vatvomisen. Siksi on hyvä miettiä etukäteen ennen vatvomismaratonia (jossa voi mennä tunteja), mitä voi tehdä tilanteen pysäyttämiseksi.
Tärkeää on, että suunnitelma on sinulla olemassa etukäteen, koska tilanteen ollessa päällä et todennäköisesti pysty pohtimaan ratkaisua. Itselläni vatvominen on mahdollista vain yksin ollessani. Yksin ollessa pelot ja huoliajatukset voivat kasvaa suuremmaksi kuin mitä ne todellisuudessa ovatkaan. Siksi niiden jakaminen ystävän tai terapeutin kanssa on tärkeää, jotta voit peilata tapaasi ajatella toisen kanssa.
Jos huomaat yhtäkkiä olleesi vatvomisen kierteessä jo vartin, puoli tuntia, tunnin tai pidempään, et ole epäonnistunut. Tärkeämpää on, että olet tullut ylipäätään tietoiseksi vatvomisesta ja sen jälkeet päätät tietoisesti toimia varautumissuunnitelmasi mukaisesti. Sen jälkeen huomaat, että et olekaan enää niin mielesi vietävissä, vaan olet itse takaisin mielen ratissa.