Mikä ihmeen reflektointi ja miksi sinunkin kannattaa tehdä siitä tapa

mindfulness-harjoittelu reflektointi May 13, 2023
reflektointi

Reflektointi on tehokas henkilökohtaisen kasvun ja kehityksen työkalu ja siksi myös erinomainen osa myös säännöllistä mindfulness-harjoittelua. Reflektoidessa pohdimme kokemuksiamme, tunteitamme ja tekojamme, ja hyödynnämme niitä toivottujen muutosten tekemisessä omassa elämässä.

Mindfulness-harjoitusten reflektointi on mitä mainioin tapa saada lisää hyötyä harjoittelusta sekä parantaa sen avulla myös omia tietoisuustaitojaan ja itsetuntemustaan. Mindfulness-harjoitusten reflektoinnilla tarkoitaan huomion kiinnittämistä harjoituksen aikana tai sen jälkeen tulleisiin ajatuksiin, tunteisiin ja kehon tuntemuksiin. 

Tässä artikkelissa selvitämme, mitä reflektio on, mitä hyötyjä reflektoinnista on ja annamme käytännön vinkkejä sen sisällyttämiseen omaan elämään ja erityisesti osaksi mindfulness-harjoittelua. 

Mitä reflektointi on ja miksi siihen(kin) pitäisi uhrata aikaa

Turun yliopiston väitöskirjatutkija Sari Laine on kirjoittanut, että itsereflektio on oman toiminnan itsearviointia ja tarkastelua sekä vaatimattomasti sanottuna ihmisen tärkein taito. Ilman itsereflektiota emme voi tulla tietoiseksi toimintamalleistamme tai itseä, toisia ihmisiä tai maailmaa koskevista käsityksistämme. Ilman itsereflektiota emme voi myöskään vaikuttaa niihin tai muuttaa niitä. 

Itsereflektio on eri asia kuin itsensä kehittäminen tai itsensä muuttaminen. Itsensä kehittäminen sisältää tietynlaisen vaatimuksen muutoksesta eli miten meidän tulee muuttua ja kehittyä paremmiksi ollaksemme esimerkiksi tyytyväisempiä itseemme tai onnellisempia elämässämme. Itsereflektion avulla tulemme tietoiseksi itsestämme, ajatuksistamme ja tunteistamme. Sitä kautta voimme ymmärtää ja hyväksyä, miksi tietyt muutokset voivat olla tarpeellisia tai jopa välttämättömiä, jotta voisimme paremmin.

Opimme itsestämme ja tavoistamme reflektoinnin avulla, mikä on myös ensimmäinen askel, että voimme muuttua, jos sitä haluamme. Asioiden tarkastelu lintuperspektiivistä saa meidät usein huomaamaan asioita, joihin emme muuten kiinnittäisi huomiota - onhan mielemme varsin tehokas suodattamaan ja jättämään oleellisiakin tapahtumia ja tekijöitä pois säästellessään aivojemme resursseja. Mindfulness-harjoitusten reflektoiminen auttaa meitä käyttämään itsereflektointia myös muussa elämässämme.

Miten reflektoida mindfulness-harjoituksia

Reflektoida voi esimerkiksi

  • kirjoittamalla, 
  • keskustelemalla jonkun kanssa tai 
  • kysymällä kysymyksiä itseltä  ja vastaamalla niihin. 

Reflektoinnissa voi käyttää apuna esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Oliko ennakko-oletuksia harjoituksesta?
  • Miltä harjoitus tuntui?
  • Millaisia ajatuksia harjoituksen aikana nousi?
  • Millaisia tunteita harjoituksen aikana nousi?
  • Miltä harjoitus tuntui kehossa? Tuntuiko jossain kohtaa esim. kipua, kireyttä tai rentoutta?
  • Tuntuiko jokin erityisen helpolta tai haastavalta?
  • Millainen olotila oli harjoituksen jälkeen?

Reflektointi voidaan tehdä heti harjoituksen jälkeen tai vaikka iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Voit reflektoida kaikkia päivän harjoituksia, jos niitä on ollut useampia. Reflektoinnissa tyyli onkin niin sanotusti vapaa, mutta pakollinen. 

Voit huomata reflektoidessasi, että huomiosi voivat liittyä itse harjoitukseen, mutta hyvin usein huomioita ja jopa ratkaisuja voi tulla myös täysin harjoituksen ulkopuolisiin asioihin elämässäsi, joita olet pohtinut tietoisesti tai alitajuisesti. Uskon tämän johtuvan siitä, että kun mindfulness-harjoituksen aikana olemme tietoisesti läsnä, annamme alitajunnallemme tietynlaisen vapauden ratkaista mieltä kaihertavia asioita, joita tietoinen, “pakotettu” ajattelu ei voi ratkaista.

Reflektoinnin avulla päästät irti mindfulness-harjoituksesta

Reflektoinnissa ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Aivan yhtä hyvin voit kirjoittaa täysin vapaasti kaiken mieleen tulevan harjoituksen jälkeen, höpötellä itsellesi ääneen mieleen tulevia asioita tai kilauttaa kaverille. Suosittelen kuitenkin jossain vaiheessa kokeilemaan asioiden kirjoittamista käsin ylös, koska se aktivoi aivoja eri tavalla kuin asioiden pohtiminen tai niistä puhuminen.

Kuten minkä tahansa muunkin asian ottaminen tavaksi, myös reflektoinnin ottaminen tavaksi vaatii sitoutumista ja johdonmukaisuutta. Voit harkita, olisiko yksinomaan reflektoinnille varattu päiväkirja tai vihko yöpöydän kulmalla sopiva tapa saada omat pohdiskelut tallennettua. 

Reflektoinnin avulla voi huomata, kuinka mindfulness-harjoitukset ovat aina erilaisia ja kuinka tuntemukset ja ajatukset niiden aikana muuttuvat. Sen avulla päästät tehdystä harjoituksesta irti. Ja ehkä samalla jostain muustakin, mitä et enää tarvitse tai mikä ei enää palvele sinua.